fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

The past is history, the future is a mystery, but today is a gift

de

Acest adevar poate fi un indemn pentru cei, care ca si mine traiesc prea mult in trecut, pierzand esentialul, pierzand  prezentul.
M-am gandit sa va prezint parcursul sigur, corect, nemtesc al unei doamne a filmului  si teatrului international. Marthe Keller. In aceasta saptamana se desfasoara la Lausanne festivalul de film Soleure, care o are ca invitata de onoare.  Actrita in varsta de 67 de ani, nascuta la Basel a avut o cariera internationala exceptionala. Eu am  descoperit-o  absolut intamplator, in filmul Le sanglot des anges, difuzat in decembrie pe TV5. Mi-a placut mult, atat de mult  incat mi- am dorit sa ma informez asupra personalitatii sale.  Am ascultat si vizionat cateva interviuri pe care Marthe Keller, le-a acordat radio-ului si televiziunii elvetiene, in aceste zile cand implineste 67 de ani (foto).

 

Adolescenta Marthe Keller, a fost pregatita pentru o cariera in domeniul dansului clasic. Un accident de schi i-a curmat definitiv visul. La 18 ani paraseste Elvetia, atrasa fiind de tari mari cu  mai mult potential, vis a vis de lumea teatrului si a filmului. Marturiseste ca se simtea atrasa de tarile comuniste, deoarece in cele capitaliste incepuse epoca drogurilor, alcoolismului (anii ‘60). Numeste ca singure seriale de televiziune gustate de public, Dinastia si Dallas. Fiind vorbitoare de germana alege sa mearga la Berlin, unde incepe primele reprezentatii. Urmeaza cursuri de teatru si joaca pentru a se intretine. Nu-i place cuvantul cariera. Nu se considera o carierista. Se considera  o norocoasa care a profitat din plin, de pe urma unor accidente ale vietii. A fost vazuta de cine  trebuia si cand trebuia. A fost aleasa si propulsata de oameni importanti ai filmului. Dupa Berlin a urmat Paris, unde au prins-o evenimentele din mai ’68. Parisul i-a adus celebritatea si i-a deschis drumul spre Hollywood.  A trait o lunga si foarte frumoasa poveste de dragoste cu Al Pacino. Marturiseste ca  acesta a fost omul vietii sale si ca iubirea lor s-a transformat intr-o prietenie deosebit de frumoasa. Acum, cei doi traiesc pe continente diferite dar au nevoie sa-si telefoneze foarte des, de cateva ori pe saptamna. Al Pacino i-a propus sa se casatoreasca acum tarziu cand sunt aproape de saptezeci de ani. Deocamdata nu au facut-o, fiecare  ducandu-si viata in tari diferite. Marthe Keller este o femeie frumoasa cu o silueta de invidiat, asupra careia si-a pus definitiv amprenta, disciplina scolii de dans clasic. Este o femeie inteligenta. Daca la inceputul carierei de actrita vorbea doar germana elvetiana, ambitia si structura tipic helvetica au ajutat-o in efortul de a invata la perfectie franceza, engleza si italiana. A fost dublata in unele filme, in special in cele de limba franceza. Intampina greutati in pronuntarea clara, curata a unor cuvinte precum mademoiselle. Marturiseste ca daca ar fi sa-si faca un lifting, atunci ar dori sa-si faca unul al accentului. O fata luminoasa, o eleganta a gestului si a miscarii si o pregatire complexa  ca actrita, regizoare, cadru didactic, asa poate fi descrisa concis, Marthe Keller. In 2011 a fost cooptata intr-o productie a neobositului  titan, Clint Eastwood. La inceputul acestui an a fost ridicata, la rangul de cavaler al Legiunii de onoare.

Disciplina, sansa, munca, frumusete si inteligenta  sunt atuu-rile acestei doamne care indraznesc sa spun,  imbina ceva din arta interpretativa a lui Meryl Strep si din frumusetea lui

Catherine Deneuve, ramanand totodata ea insasi, o personalitate aparte. Marthe Keller.

O femeie completa, implinita care se conduce in viata dupa adevarul exprimat in titlul postarii si care m-a indemnat sa scriu si sa o vad ca pe un model. Va invit sa vizionati filmele sale.

 

 

 

 

 

foto: Marthe Keller si Al Pacino

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title