fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Declaratiile Papei

de

La intoarcerea din Filipine, Papa Francisc a facut doua declaratii surprinzatoare.

Una se referea la mama care nascuse prin cezariana opt copii, fiind acum insarcinata cu al noualea. Suveranul Pontif  a  catalogat actul, ca unul iresponsabil. Mai mult, a pus alaturi  cuvintele catolici si iepuri in contextul actului de perpetuare a speciei.

Cea de a doua se referea la cazul in care cel caruia i s-ar aduce insulte la adresa propriei mame, ar avea dreptul de a-i aplica un pumn insultatorului.

Evident, la noi( cititorii/telespectatorii), aceste informatii au ajuns trunchiate.

Reactiile au fost dintre cele mai diferite, de la hilar, la simpatie, de  la revolta la  indiferenta. Unele voci au comparat simularea gestului cu pumnul de catre Papa Francisc, cu cel  efectiv aplicat in urma cu mai multi ani pe stadion, de Zidane.

Avem aici doua situatii cu un subiect comun: mama. Umilinta si respect.

In cazul mamei care a adus pe lume multi copii, Papa i-ar fi sugerat metode de contraceptie, altele decat cele interzise de insasi Biserica Catolica. Solutiile au fost redate intr-o fraza elaborata, dar evaziva. Cine a inteles, bine, cine nu, sa mai caute. Oricum am intoarce-o, metoda ar fi doar una: abstinenta.

Problema este alta. Cum faci daca esti un catolic practicant si ai prins pe durata mandatului tau de procreatie, mai multi Papi, cu viziuni in schimbare/ modernizare ?! Greu de raspuns.

In ceea ce priveste opinia belicoasa a Papei Francisc, aceasta face diferenta  fata de  Papa Ioan Paul al doilea, care si-a vizitat agresorul in inchisoare si l-a iertat dupa tentiva de asasinat din 1981.

Cu ce ne va mai surprinde Suveranul? In ce mai credem? Religie? Spiritualitate?

Andre Malraux spunea : « Secolul XXI va fi religios sau  nu va fi deloc ».

Secolul XXI exista, a scapat. Desacralizat.

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title