fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

TIFF

de

Cand spui TIFF spui Transilvania, spui Cluj. Ca simplu cetatean al Clujului nu pot decat sa ma bucur ca festivalul pe care il datoram lui Tudor Giurgiu( clujeanul cu care ne mandrim) s-a nascut, a crescut  dar mai ales a rezistat diferitelor  tipuri de crize. De la cea economica, la cea de gelozie teritoriala.

Surpriza a venit anul acesta si de la postul de televiziune TV5 monde, care a facut publicitate cu bataie lunga, evenimentului. Si, a facut-o de o maniera cromatica identica cu cea a Festivalului de jazz, de la Montreux. Orice telespectator  din aria francofona a planetei, a putut vedea cladirea Teatrului nostru National, in fata caruia descindea Jacqueline Bisset, invitata de onoare de anul trecut. Textul care insotea imaginile, indemna la a nu pierde, Festivalul de film din Transilvania. In sfarsit, Transilvania nu mai poarta doar pecetea, de tara  lui Dracula.

O saptamana norocoasa din punct de vedere meteorologic, a ajutat burgului nostru cu adanci reminiscente habsburgice, sa intre in rolul de gazda primitoare pentru invitati de seama din tara si de peste hotare. Un amestec de calm ardelenesc cu  efervescenta  de capitala. Dar, mai ales un melanj melodios  de limba franceza, cu o engleza autentic londoneza. Asta s-a auzit pe strazile Clujului, in ultimele sapte zile. Am remarcat un bookfest dedicat intr-un procentaj semnificativ, cartii in limba maghiara.  

Terasele deschise in aer liber sau in curtile interioare ale cladirilor foarte  vechi au fost locuri de intalniri conviviale, de sueta, de invitatii la alte festivaluri. S-au decernat premii pentru intreaga cariera. Unul i-a revenit lui Claude Lelouche care a acordat si un interviu absolut superb, in care vorbeste despre creatile sale „pentru inima si nu pentru inteligenta” , iar celalalt s-a acordat actritei Geraldine Chapline. Asa cum o stim din filme, ea este si in realitate o aparitie silfida.Un nume si un talent, mostenite.  

Evident berea URSUS, unul din sponsorii oficiali ai festivalului a curs spumos in pahare voluminoase, aducand un plus de culoare locala evenimentului, care si-a facut deja un renume.

La revedere  TIFF 2012!

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title