fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Intimitatea din camin

de

Ne cautam intimitatea. O aparam in fata imixtiunilor exterioare. Ne cuibarim in confortul ei. Intimitatea in solitudine ca si intimitatea in cuplu sunt stari necesare, in care ne regasim pe noi insine. Acolo, inlauntrul ei, ne linistim spiritul. Cand usa  se inchide, spiritul se destinde. Ne punem la adapost de agesivitatea, de falsitatea lumii in care traim. In caldura caminului ne putem spune nestingheriti Of-ul, unul altuia. Ne putem intelege, supara, impaca.

Acolo, in sfanta intimidate ne putem ruga. Rugaciune cereasca. Ruga omeneasca.

Am nevoie de intimidate, ca de aer. Fara momentele mele, momentele noastre de intimitate, viata ar fi ca o casa  careia ii lipseste usa de la intrare. O casa deschisa. O casa fara caldura sufleteasca. O casa de oaspeti, nedoriti.

Din pacate, exista si un altfel de intimitate. Una fortata de imprejurari. Intimitatea cu predecesorul, cu agresorul, cu necunocuta care …

Intimitatea cu predecesorul cand …dau un exemplu pe care l-am intalnit, asternutul de la motel a fost doar netezit, nicidecum inlocuit.

Intimitatea nefasta cu agresorul care, in neatentia lui criminala, ti-a ucis omul iubit. Caruia, dintr-o data ii stii nu doar numele si varsta, ci si intreaga viata, pe care a dus-o pana in clipa comuna fatala.  In sala de tribunal el deoparte, tu de cealalta, va spuneti cele mai intime povesti, in fata unui complet de judecata. O parodie de proces. O judecata de apoi cu vadita amprenta omenesca. Verdict subiectiv si crima este iertata.

O alta dureroasa intimitate este aceea, in care, in cuplul fericit sudat pana mai ieri, intra a treia persoana. Care iti ia sotul si tatal, de la copil. Lumea se prabuseste dintr-o data. Casa cu camin devine casa de oaspeti nepoftiti. Casa fara poarta. Umilitoarea intimitate in trei. Pe aceasta nu am trait-o decat prin prisma celor care mi-au povestit.

Eu imi reconstruiesc, de aproape zece ani incoace, intimitatea pierduta nedrept de agresiv, pe o margine de sosea proaspat inaugurata. Aproape… am reusit.  Nu este la fel, dar este un camin cu o lumina calda, cu usa incuiata pe care scrie : Veniti va rog, altadata !

 

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

 • Eu am trait imixtiunea unei a treia persoane in viata mea de cuplu, am rupt legatura desi eram casatorita cu el de zeci de ani, eu nu mai contam pentru el..mi-am revenit destul de greu, dar acum sunt mult mai bine singura decat intr-un menaj a trois!! Si mi-am construit o intimitate a mea in noul meu camin si ma simt foarte bine! Atitudinea e totul, intr-adevar!! Sarbatori binecuvantate iti doresc cu drag din Romania!

  Flori 11 decembrie 2013 7:41 Răspunde
  • Bine ai venit aici, Flori! Inteleg ca ai rupt legatura dupa o convietuire lunga, din care o parte in trei.In mod sigur ti-a fost greu sa te desprinzi si sa-ti schimbi stilul de viata, in totalitate. Important este ca ai izbutit. Probabil, intr-o viata, care este si asa scurta, trebuie sa le incercam pe toate.
   Multumesc pentru urari si te mai astept sa „treci” si de sarbatori.

   Lacramioara Salajan 12 decembrie 2013 17:13 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title