fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Arte si meserii

de

Un tamplar harnic si  cu  imaginatie poate gasi un rost  si celei mai  banale aschii. Pe de alta parte  bricolajul poate fi un  hobby, bun pentru detensionare. O croitoreasa pasionata, care imbina indemanarea cu bunul gust si aplecarea spre frumos  poate sa scoata adevarate,  opere de arta. Trebuie  sa intuiasca la ce anume se preteaza, tandretea matasii prinsa discret in cusatura delicata a firului de ata. Un pantofar iscusit incresteaza in pielea generoasa de caprioara, forma subtire a piciorului, pregatit sa valseze. Blanarul este meseriasul care da o alta viata herminei crescute, anume pentru a fi sacrificata. Mantoul de blana echivaleaza cu marea eleganta.

 

Rabdarea pentru munca migaloasa este domeniul celor pasionati, de vechile traditii chinezesti. Acestea  se concretizeaza in  origami si  decupajul din hartie alb/negru.

Ce metoda placuta de relaxare si fara costuri mari suplimentare! Impaturirea hartiei frumos colorate ca rezultat al unei imaginatii corect canalizate, este un mod agreabil de intoarcere la simplitate.

 

Decupajul hartiei monocolore isi are sorgintea, in vechea traditie populara chineza, preluata si in Europa. Se practica  sub denumiri care difera in functie de tara. In  Germania se regaseste ca schrenschnitte, in Olanda papiersnyden, in Polonia wycinanki, toate infatisand cu preponderenta, scene folclorice.

 

In Japonia au aparut tehnici derivate sub denumirile: kirie (hartie decupata), kirigami (hartie pliata si apoi decupata) sau katazame pentru sabloane textile.

 

O alta raritate din sfera arte si meserii  este aceea a talentatelor dantelarese. Imbracate in costume traditionale, manuiesc cu multa indemanare,  ace din lemn special. Intr-un fascinant  ritual al firelor albe spumoase, acestea creeaza mileuri extraordinare. Pot  fi inca admirate,demonstrand live in cunoscutul oras belgian, Bruges.

 

Goblenurile, adevarate scene de viata care prind contur din  fire  colorate, trecute cu acul prin puncte matematic marcate, sunt decoratiuni murale de mare valoare.

 

Am trecut in revista cateva activitati care tin de indemanare si care trebuie apreciate la justa lor valoare.

 

Poate, completati lista mea cu alte arte si meserii aproape uitate !

 

 

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Frumoasa enumerare de meserii care au devenit rare…

    Sint pe cale de disparitie si activitatile morarilor,rotarilor,vizitiilor, palarierilor,a celor care repara :ceasuri,radio-TV,incaltaminte.
    Mi-am mai amintit de impletit,crosetat,cusut pe etamina.

    Tema postului mi-a dus gindul si la noile meseriile care au aparut.

    Lili 7 aprilie 2012 15:35 Răspunde
    • Lili, multumesc pentru completari. Si, da am putea vorbi si despre noile meserii, dar deocamdata se apropie sarbatorile astfel incat ne orientam spre alte teme.

      Sarbatori fericite!

      lacramioara 11 aprilie 2012 18:19 Răspunde
  • Abigail, bine ai venit, aici!
    Sa stii ca am un post ” in lucru” exact cu tema restaurarii de mobilier. L-am lasat in asteptare pentru ca nu este finisat si pentru ca m-am gandit ca nu este nici de prea mare interes. Uite, citind comentariul tau ma gandesc sa-l public la un moment dat!

    Sarbatri Fericite!

    lacramioara 11 aprilie 2012 18:22 Răspunde
  • Lacramioara,multumesc pentru urare.
    Sarbatori cu bine,pline de lumina si caldura!

    Lili 12 aprilie 2012 8:00 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title