fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Politica, un stil de viata

de

Oamenii politici au cel putin o trasatura comuna: ambitia. Sa crezi intr-o idée care sa-ti devina scopul vietii, mie personal mi se pare demn de lauda. Sa mai faci si puscarie, ba mai mult  sa si mori in numele crezului tau, mi se pare eroism curat. Nu ma refer la ceea ce se intampla in zilele acestea. Nu am nici competenta necesara, nici imaginatia suficient de inzestrata pentru a vedea dincolo de scenariile pe care posturile de televiziune se intrec in a ni le prezenta, in scopul unic al cresterii audientei. Un om a vrut sa moara in liniste?! Sau… Si, gandul merge mai departe la doua doamne, in adevaratul sens al cuvantului. Doamne, care au facut din politica un stil de viata.

Doresc sa evoc doua cunostinte ale mele, clujence, femei care au avut un crez politic. Poarta aproape acelasi nume. Doina Cornea si Dorina Cornea ( fosta Hasegan). Apartin unor generatii total diferite si unor principii politice total opuse.

Pe prima doamna o cunoaste toata lumea. Dizidenta domniei sale a depasit granitele Romaniei in anii subreziti de frig si foame, anii 1980. Micuta si fragila, modesta , foarte culta fosta profesoara universitara a fost silita sa-si abandoneze catedra de la Filologia clujeana. Pentru un simplu crez. Crezul sau politic. Nu a facut averi. Sta in aceeasi casa pe care o avea inca din anii `40.

Nu colectioneaza stampe valoroase, ci doar carti rare cu scoartele roase. O doamna ambitioasa. O doamna credincioasa atat in plan spiritual cat si ideologic.

Pe cea de a doua, am cunoscut-o tangential. A prinso 1989, pe scaunul de prim secretar al cunoscutului UTC. La nici 30 de ani, absolventa merituoasa a Politehnicii  clujene, foarte draguta  atat la propriu cat si la figurat, sotie si mamica. Un palmares minunat.  Intrata in aparat ( pentru cei mai tineri care nu stiu, asa se spunea despre activistii PCR), a ajuns rapid nomenclaturista. Urma sa mai urce, un pas. Dar, comunismul a picat. Si-a abandonat crezul, deoarece sistemul sau politic a esuat. Inteligenta si ambitioasa s-a reinventat. A emigrat in USA, unde azi este la fel de frumusica in ciudata anilor acumulati. De admirat este  ca a evoluat in domeniul stiintific, universitar. O doamna de valoare. O ambitioasa, cu un parcurs bogat.

 Dorina Cornea-Hasegan, Portland Community College Microelectronics Technology instructor and department chairwoman, works with a student at the Rock Creek campus. Cornea-Hasegan has been named Intel’s Educator-of-the-Year.

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title