fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Maternitate

de

maternitate PicassoMaternitatea are in epoca moderna forme diferite. Au disparut constrangerile determinate de varsta, stare civila, statut social ori acordul/dezacordul partenerilor deveniti ulterior parinti.

In spatele unei decizii asumate de a fi mama singura, stau stari psihologice complexe, contradictorii, stranii uneori.Varsta biologica care preseaza, sentimentul de frustare, teama de perspectiva singuratatii, conduc spre asumarea unei sarcini chiar si in afara existentei unui cuplu sudat. Undeva, exista speranta ca lucrurile se vor aranja dupa ivirea noii vieti. De cele mai multe ori lectia de parinti deveniti peste noapte sau mai prozaic spus, dupa o noapte, nu aseaza lucrurile ci le complica ingrozitor. 

Maternitatea ca rezultat al adoptiei este o forma de generozitate, de altruism, de sacrifiu  poate si de un dram de egoism.  Sunt cupluri coplesite de insatisfactia si disconfortul incercarilor repetate, dureroase, costisitoare si fara finalitate de a avea propriile lor progenituri. In astfel de cazuri, acestia apeleaza la forma de a deveni parintii adoptivi ai unei fiinte absolut necunoscute.Vor investi in aceasta. Se vor investi in ea. Se vor transforma. Vor invata una dintre cele mai grele lectii ale vietii. Vor construi impreuna o lume noua. Vor crea o binecuvantata intimitate cu hazardul. 

Maternitatea mamei purtatoare. O experienta dura, o trauma pe viata. Comercializarea propriului trup. Ciuntirea sentimentului matern. Intrerupere brutala a unui ciclu de viata. O bulversare hormonala atroce. O sechela cu urmari incontrolabile pe viata. 

Maternitatea  dobandita prin dragoste la rece, la comanda, dupa un calendar riguros si in prezenta obstetricianului si a biologului. Fecundarea in vitro. Viata din eprubeta va trebui sa se pun in acord cu lumea nesterila. Teama de orice poate fi contaminant. Lupta in depasirea oricarui handicap. Grija in exces. Paranoia in locul faptului banal.

Maternitatea fireasca, tipica, a pierdut  ca procentaj in statistici. Intimitate furata.Viata moderna agitata, suprasolicitanta, tehnica super avansata, au anihilat  oaza  de liniste si regasire in intimitate. Cand viata de cuplu era oarecum mai linistita se facea risipa. Risipa sarcinei nedorite. Cand embrionul se lipea firesc de tine si  hotarai ca noul sange care-ti curge-n vene, nu vine la momentul tocmai  dorit de tine.

Cum e mai bine? Cine mai stie?

foto: Picasso Maternitate

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • doamne treaba cu mama purtatoare este impotriva oricarei legi …ma ingrozeste,vad ca sunt miulte vedte care se lauda cu asta,sa nu sufere deformari si sa isi vada de proiecte de film,muzica.e sinistru,ma tulbura cd ma gandesc cum o fi ptr toate partile implicate?

    lumi 12 iulie 2011 17:36 Răspunde
  • Dupa mine maternitate inseamna cel putin pana are copilul 7 ani sa ai grija personal de el. Si o mama si tata care sa-l doreasca, primeasca cu bratele deschise

    Genevieve 17 iulie 2011 1:00 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title