fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Atentie, au inflorit!

de

Reamintesc  celor care ma cunosc  si supun atentiei celor mai noi dintre voi, ca a sosit vremea lacrimioarelor. Anul trecut cand am scris despre acest subiect, Alice mi-a multumit ca i-am amintit. In criza permanenta de timp, in care cu totii ne adancim, uitam pana si de notiunea: anotimp.

Este o sarbatoare francofona, destul de mare. Francezii( care sunt  mai de stanga) o marcheaza de  1 Mai, de Ziua muncii. Belgienii si elvetienii in schimb, o serbeaza in prima duminica din luna mai. In cazul lor are o  conotatie speciala, fiind asimilata cu  Ziua mamei. Cat de frumos!

Daca dam crezare uneia dintre legende, atunci  sarbatoarea lacrimioarelor ar avea legatura cu  lacrimile Fecioarei Maria,  cazute la baza crucifixului Fiului.

In mitologia greaca aceeasi  floare ar fi fost servita de zeul Apollo, pentru a crea un covor, in care sa-si scalde picioarele  cele noua muze ale sale.

Romanii celebrau  Floralele lunii mai, cu lacrimioare, in onoarei zeitei Flora.

In zilele noastre, cand comertul primeaza, in Franta (mai pragmatic), serele care acorda spatii largi culturii acestei flori se grabesc  sa asigure desfacerea parfumatei recolte. Piata abunda. Este o minune. Durata lor de viata fiind foarte scurta : Il faut profiter!

Floraresele se intrec in crearea unor buchete stilate, in forme variate, generoase, de albi clopotei. Accesorii manuale din dantele, panglici, ramuri dau tusa finala. Si,  fac un  nobil mariaj in buchet asortat, cu hortensia verde. Inscriptii pe lemn sau pe carti postale parfumate (desuet?) amintesc ca delicatele flori sunt si aducatoare de noroc.

Muguet porte-bonheur!

La noi, trec aproape neobservate.  Sau, daca se vad sunt oferite de cate o tiganca pe la colturi de strada ori, pe la trecerea de pietoni.  Adevarat! Acesteau au si o calitate. Sunt culese proaspete, din padurile noastre.  Cateva fire delicate sunt zdravan insurubate, intr-un manunchi de frunze predominante. Desfacute din apriga stransoare, constati cu dezamagire cat au fost  de chinuite.

Anul acesta  am  gasit (cel putin eu, pentru prima oara) la floriile Magnolia, lacrimioare cu radacina. Le-am aranjat in ghivece din ceramica.  Un singur fir,  dar sanatos,  ce  cadou frumos ! Si, cu folos pentru ca va da rod si la anul viitor.

La noi nu prinde aceasta sarbatoare. Noi il avem pe 8 Martie si pe Martisor. Cu aceleasi simboluri: de fericire si de noroc.

Eu totusi v-am  amintit: Atentie,  au inflorit!  

 

 

Tag-uri:
·
Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Si anul acesta iti multumesc, draga mea Lacramioara! Ieri am cumparat cateva buchetele parfumate de la o doamna care s-a bucurat foarte mult, fara sa stie cata bucurie am primit si eu odata cu minunatiile delicate, inflorite… Sunt niste flori fara seaman pe lume, iar tu esti norocoasa ca porti numele lor!

    Alice Nastase Buciuta 3 mai 2015 8:57 Răspunde
    • Cu foarte mult drag, Alice!

      Lacramioara Salajan 3 mai 2015 9:16 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title