fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Valoare, plusvaloare

de

Unii oameni spun, ca daca ar putea lua viata de la capat, ar face exact acelasi lucru. Altii dimpotriva, la varste inaintate se investesc intr-o directie lasata deoparte, undeva la inceput de drum. O dorinta, o vointa, o iubire, un talent ramas inabusit  sau care a ars mocnit. Indepartand cenusa pasiunii arse, rasare o flacara mai mistuitoare ca oricand.

Am intalnit oameni cu viata aparent banala care purtau cu sine, un talent ascuns. O lume interioara  uluitoare, al carei timp de afirmare trecuse deja demult. In arta nu este  spatiu atat de larg, incat sa ajungi un prim solist, o prima balerina, un dirijor emerit. Multi tind, foarte putin ajung. In varf ajunge, unul, doar unul singur. Poate si de aceea, semnul cifrei unu este cu coltul indreptat in sus. Tot ca un varf.

Sportul de performanta, cercetarea stiintifica fac legatura intre arta si lumea pragmatica.

In timpul erei noastre digitale, marii artisti sunt si directorii institutiilor de arta din care au provenit. Nu pot trai rupti de realitatea dura, de concurenta acerba. Trebuie sa tina pasul cu tehnologia moderna. Degetele pianistului nu mai mangaie doar clapele pianului, ci apasa cu ceva mai multa forta si tastele computerului. Toti, absolut toti isi iau informatiile, din lumea internetului. 

Liantul nostru comun sunt navigarile pe google, pe facebook si altele. Acolo, dam nas in nas cu personalitatile. Modernismul distruge miturile. Iar societatea de consum, inalta barierele. O personalitate artistica isi afiseaza bunurile. Cele imobiliare sunt la vedere, iar cele pecuniare stau pitite in banci occidentale.

Invidiile musca initiativele. Actul creator se frange sub arcusul Maestrului, care distoneaza  cu corul Sindicatelor.

 

 

Interviul acordat de Maestrul Cristian Mandeal, Evelinei Pauna a fost pentru mine o nostalgica aducere aminte a anilor ’80, cand domnia sa dirija la pupitrul Filarmonicii clujene. Nefericita petitie a celor 84  de semnatari care i-a curmat activitatea manageriala,  i-a facut mult rau, Maestrului Mandeal.

Valoare in arta, plusvaloare in economie. Notiuni antagonice, sau … ?

 

  

 

 

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title