fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Safirul Dianei

de

 

31august. Ultima zi din calendarul de vara, ultima zi din viata lui Lady Di. Au trecut cincisprezece ani.

Un safir oval incadrat de 14 diamante. Cea mai tandra, emotionanta si in acelasi timp dureroasa amintire a printului William. Diana    l-a purtat pana la moartea sa. Prezenta mamei, la nunta din 2011 nu a putut fi astfel ignorata. Dimpotriva. Sclipirea lui puternica a strabatut umbra tacerii complotiste.

O data cu faimoasa nunta a printului Wiliam cu Kate Middleton, o asociatie a bijutierilor din Sri Lanka dezvaluie provenienta celebrului “ belle bleue” , din una din cele zece  mii de mine, din Ratnapura. Un versat negutatori de pietre pretioase din zona, isi aminteste ca in urma cu treizeci si cinci de ani, un grup de tineri mineri gasesc un safir, impresionant. Pentru experimentatul negociant ofranda este spectaculoasa ca si grandoare dar, socanta ca si aspect. Avea forma unui craniu asupra caruia se disting ochii, nasul si urechile. Piatra este debitata si vanduta in intreaga lume. Cautatorii sarmani devin astfel bogati peste noapte, construindu-si case, cumparandu-si masini. Pana atunci,  traiau in cabane de bambus, lucrand ca robii in conditii  primitive. Reginei Elisabeta, i se ofera bucata cea mai mica, de 22 carate,  din partea presedintelui Sri Lanka,  in semn de  recunostinta pentru finantarea constructiei unui baraj. Piatra pretioasa a fost incredinta de regina, bijutierului Coroanei care a confectionat inelul bine cunoscut. Diana l-a ales ea insasi, din oferta care i-a fost  prezentata, in vederea casatoriei sale cu printul Charles.

Drumul safirului  are un  parfum aparte, asemeni drumului  matasii dupa cum este  prezentat in reportajul Taniei Young. Povestea  poate fi in parte adevarata sau romantata, in scopul cresterii audientei TV.  Un lucru este cert. Au crescut vanzarile de pietre albastre pretioase, cu treizeci si cinci de procente.

Inelul cu safir s-a pastrat in safe-ul regal pana in 2010, cand insusi printul William ne-a impartasit cu un larg si purpuriu zambet, cum l-a purtat in ranita in Kenya, pentru a-l oferi iubitei sale, intr-un gest inedit de cerere in casatorie.

Povestea safirului Dianei, poate parea bizar dar se aseamana cu povestea noastra. Eu port inelul de logodna care are un mic safir. Nu este oval, ci patrat. Nu are montura de diamante si nu provine din Sri Lanka. Provine dintr-o iubire frumoasa, care s-a oficializat in acelasi an cu nunta lui Lady Di, care a continuat cu nasterea a doi copii in aceeasi ani, cu ai printesei. Care a trecut printr-o oripila descarcerare, intr-un stupid accident rutier. Stupid, cum sunt toate. Din care eu am putut fi salvata, in care Diana a fost lasata intr-o fatala asteptare. La prima ora a zilei mele de nastere din acel 1997, vestea cutremura planeta. Lady Diana murise in  urma cu cateva ore.

Simple coincidente, absurde asemanari, stupida paralela. Poate, am eu o acuta sesizare a  misticului detaliu! Poate!

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title