fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS! (I)

de

Este deviza consacrata intrecerilor olimpice, adanc gravata in  marmora pardoselii Muzeului Olimpic, din Lausanne.

La intrare o flacara arde in permanenta, pregatind vizitatorul pentru incursiunea in lumea performantelor. O lume a celor care se exprima prin armonia si forta trupului.Un muzeu modern, ultra dotat, asezat intr-un spatiu mirific, pe o colina invaluita in vegetatie bogata, atent ingrijita. O panorama idilica asupra Lacului Leman, ale carui ape sunt tulburate doar de ambarcatiuni elegante, „a la voile” .

Anul acesta muzeul este inchis, fiind supus unui proiect de renovare. Redeschiderea va fi la inceputul anului 2013 si va aduce un plus de valoare, de lux, de modernitate. O oaza de verdeata si sanatate, exclusivista.  Un spatiu al respectului pentru sportul de elita.

In cadrul muzeului mai functioneaza  si un Centru de Studii Olimpice si un restaurant elegant, situat la mansarda, un loc de convivialitate al delegatilor veniti din lumea intreaga.

Din istoricul olimpiadelor as vrea sa supun atentiei, ineditul adus de fiecare dintre acestea.

Atena 1896        James Brenda Connoly   devine primul campion olimpic al erei moderne, la triplu salt.

Paris 1900            femeile isi fac debutul olimpic, admise doar la doua sporturi, tenis si golf.

Saint Louis 1904  europenii nu pot participa din cauza calatoriei descurajante, care ar dura

11 zile pe vapor si 40 de ore de tren.

Londra 1908        se construieste pentru prima oara un stadion dedicate olimpiadei “White City”, stramosul superbului stadion pe care il admiram in zilele acestea.

Stockholm 1912    sunt reprezentate pentru prima data cele cinci continente.

Anvers 1920              prima aparitie a drapelului olimpic si se pronunta prima oara juramantul, prin vocea scrimerului belgian Victor Boin.

 

Paris     1924              se remarca   inotatorul Johnny Weissmuller , viitorul  “Tarzan”  cu trei medalii de aur.

Amsterdam  1928  Jan  Wils amenajeaza vasul in care arde pentru prima oara flacara olimpica,  ceea ce ii va aduce medalia de aur, la  concursul de arta, sectiunea arhitectura.

Los Angeles 1932  apare primul “sat olimpic” unde sunt cazati atletii. Atletele sunt gazduite la hotel.

Berlin  1936          pentru prima oara  competitiile olimpice fac obiectul unei transmisii televizate, pe o arie restransa cuprinzand Berlinul si imprejurimile, adica atat cat permiteau  trei camere de luat vederi.

Se intrerupe ciclul olimpic din cauza stiuta, inceputul razboiului mondial.

Va urma Londra din nou, in 1948…

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Lacramioara,felicitari… te citesc in continuare cu placere ;apreciez mult tematica subiectelor alese ,stilul clar si concis in care le expui cititorului.

    Lili 15 august 2012 12:19 Răspunde
    • Ma bucur, Lili, draga Lili! Si, iti multumesc pentru aprecierea care ma ajuta pe mai departe. Uneori am senzatia ca scriu orbeste, fara sa realizez impactul postarilor asupra „vizitatorilor” blogului. Alteori, scriu doar pentru mine, pentru arhiva mea strict personala. Uit, ca de fapt cuvantul odata postat aici in lumea minunata a lui Alice, se raspandeste, ma raspandeste…

      lacramioara 15 august 2012 19:04 Răspunde
  • Apreciez cercetarea detaliata, minutiozitatea de-a te informa si a ne transmite si noua rezultatul muncii tale asidue. Ai un spirit obiectiv, realist, de esenta ce da o nota de mare calitate. Ne ajuti fara indoiala sa avem un plus de cunoastinte, intr-o forma eleganta, concisa, relevanta.

    Great job!

    Adriana (Lacrima) 19 august 2012 1:33 Răspunde
    • Bine ai revenit, Lacrima! Va fi si o continuare. Dar dupa un alt gen de postare, care ma roade sa-l supun atentiei. Astept comentariile tale, cu mare drag.

      lacramioara 19 august 2012 19:31 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title