fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Cartea de vacanţă

de

Te-am trăit sau te-am visat doar, viaţă?  un vers dureros de adevarat care aparţine frumosului şi talentatului poet rus, Serghei Esenin. Cel care a iubit mult, a trăit puţin şi a sfârşit ca victimă a propriilor sale vicii. Poate tocmai acestea îi ţineau vie inspiraţia şi creaţia.

Isadora Duncan, dansatoarea americană cu 17 ani mai în vârstă decât poetul, a fost una dintre marile sale iubiri. Admiratoare a culturii greceşti, Isadora a fost  considerată creatoarea dansului modern. Două talente impresionante, două firi tumultoase, două vieţi trăite la cote maxime şi un mariaj gălăgios presărat de scandaluri care ţineau prima pagină a ziarelor şi care nu a rezistat mai mult de un an. Interesant cum se vor fi certat cei doi amanţi, când niciunul nu cunoastea limba celuilalt! Limba franceză, limba cântată, limba indragostilor le-a servit ca  mod de comunicare, probabil, în pauzele când viaţa lor cunoştea şi o oarecare normalitate.

Au murit exact aşa cum au şi trăit, într-o tensiune tipică firilor pasionale, la numai doi ani unul după celălalt. Poetul şi-a scris ultimele versuri cu propriul sânge, pe peretele camerei de hotel în care s-a sinucis. Graţioasa balerină americană a pierit la Nisa,  strangulată de propria eşarfă de mătase, răsucită ca într-un ultim dans, cel al morţii de roata  ucigaşă a decapotabilului Bugatti.

 

I am happy, I have kissed a woman,
I have slept în grass and flower-bed,
And I never, like a decent human,
Hit a dog or kitten in the head.

Serghei Esenin

***
Doua carti de citit in vacanta, pentru cei care iubesc poezia si dansul:

Viata mea  roman autobiografic Isadora Duncan

Isadora Duncan si Serghei Esenin,  colectia Perechi celebre , autor Carola Stern

 

Categorii:
Fără categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title