fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Rochia ancestrala(remind)

de

O rochie de mireasa atipica, o opera de arta ancestrala  creata de o minte ratacita, impletita de maini indemanatice. Un scurt reportaj despre povestea acestei creatii m-a impresionat intr-atat, incat am cautat mai multe detalii.

Jean Dubuffet, primul teoretician al artei primitive a descoperit el insusi in peregrinarile sale, rochia de mireasa cu o poveste stranie, asupra careia se poate reflecta. Este o piesa de referinta pentru o colectie deosebita.

O oarecare Marguerite Sirvins, internata intr-un spital psihiatric creeaza la varsta de 60 de ani o rochie, pentru o nunta imaginara. Cu siguranta, era un vis  pe care si l-a dus la indeplinire. Din perdeaua uzata a ferestrei, femeia trage fir cu fir creand o tesatura ajurata, cu o tenacitate aidoma  randunelei care isi rotunjeste cuibul cu migala. Rochia prinde contur,  sensul firelor se schimba pe corsaj,  unde apare si o minuscula pata de

culoare care lasa iluzia unui boboc de trandafir.  Un vestmant pentru nimeni si pentru nici o data. Din cusatura dreapta se  contureaza o toaleta delicata in care tesatura transparenta alterneaza cu cea opaca. O creatie emotionanta. Ce fel de ganduri, ce fel de suferinte s-au imortalizat  in aceasta forma bruta de arta ?! Truda unei fiinte bolnave, trecute din motive necunoscute in sfera unei vieti imaginare. Daca este sa dam crezare mitului care o inconjoara, atunci putem face o paralelea intre aparenta irationalitate a randunelei si a acestei fiinte umane bolnave.

Rochia colectiei de arta ancestrala degaja liniste, solitudine, impacare. Poate si o incercare in sens mistic. O piesa de colectie veche cu un melanj de nuante sacre, artistice, primare.

Mana lucreaza cand mintea aiureaza. Actul creator si instinctul primar se solidarizeaza intr-o iluzie sau poate intr-o realitate  cutremuratoare.

(Rochia este expusa, la Muzeul de arte frumoase din Lausanne).

 

P.S.  Vacanta placuta,  dragii mei cititori !

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title