fbpx
„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

Fiscul are frontiere

de

Intr-o Europa fara frontiere, fiscul recunoaste granitele.

Doi monstri sacri si impozitele lor restante la plata au tinut prima pagina a ziarelor franceze, in perioada pre si post sarbatori. Sunt staruri internationale, cu pasaport  parizian. Nu, nu am gresit, am subliniat exact diferentierea care se face intre a fi francez si parizian. Iesirea  la rampa in aceste zile a celor doua staruri, Johnny Hallyday  si Gerard  Depardieu nu se datoreaza vreunui concert rock de exceptie, nici vreunei ecranizari inspirate din prolifica literatura rusa, ci unei  nesupuneri in fata celui mai redutabil dusman: Fiscul.

 Mai exact.  Acesti barbati grei, atat la propriu cat si la figurat s-au suparat pe presedintii Republicii Franceze, atat pe fostul Sarkozy cu orientare de dreapta, cat si pe actualul Francois Hollande cu viziuni de stanga, deoarece le impoziteaza veniturile cu 75%.  Incriminatii sunt,  nu doar artisti, ci si oameni de afaceri. Poseda hoteluri si lanturi de magazine in buricul targului, adica al Parisului, vile si cabane in statiuni montane scumpe si elegante. Dupa ce amandoi au ajutat  in campaniile prezidentiale si s-au infruptat la mesele imbelsugate de la Elysee si-au negat cetatenia, trecand in tarisoarele vecine, cu scopul nedisimulat, de  a se sustrage de la plata impozitului datorat. Mai exact, si-au declarat domiciliul fiscal acolo unde li s-a acordat, bonus.  Acel tip de bonus care nu se acorda oricui, ci  doar  posesorilor de averi impresionante. 

In 2006 Johnny Hallyday si-a declarat rezidenta oficiala, la cabana sa din Gstaad( Elvetia). Dupa sase ani si dupa mai multe interventii chirurgicale, efectuate pe axa Paris- New York, se pare ca a uitat complet  de pachetul promotional, vizand datoria fata de cantonul elvetian. Frate frate dar, casul elvetian este pe bani. Te-am ajutat iar acum ne-ai cam uitat! se plang elvetienii.

La finele acestui an, un alt spectacol grandios ne-a oferit cel care l-a intruchipat pe Obelix, Gerard Depardieu,  care si-a declarat domiciliul fiscal, in primul satuc belgian, de langa frontiera. Adica a facut doi pasi pe teritoriul tarisoarei vecine si gata,  a fost scutit de procentul ridicat, asupra veniturilor sale. Dar circul lui nu s-a oprit aici, a cerut pasaport rusesc, pe care l-a primit imediat, direct din mana lui Putin. Patriotismul sifonat. Vodka are alt gust la ea acasa. Pana la  clarificarea situatiei sale finaciare, Depardieu este asteptat la palatul de Justitie  din Franta, ca inculpat, pentru conducere in stare de ebrietate avansata.

La prima vedere mi s-a parut si mie exagerat, impozitul atat de ridicat. Sergiu Nicolaescu declara in interviul acordat Evelinei Pauna(in urma cu doi ani si de curand reluat), acelasi procent de 75%, asupra veniturile realizate pentru un produs cinematografic.

Foarte bogati sau simplii salariati, foarte celebrii sau  anonimi slujbasi, cu totii suntem obligati sa cedam o parte consistenta din venituri, sub forma de impozit.

Prima veste proasta din acest an a fost tocmai, marirea procentului la impozitul datorat.

Categorii:
Uncategorized

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title