„Fericirea se strecoară adesea printr-o ușă pe care ai uitat-o deschisă. – John Barrymore“

ROLEX Learning Center

de

rolexlearningcenterEste rezultanta avant-gardista dintre conceptul japonez de tip high technolgy, combinat cu precizia ancestrala a executiei helvetice si sub inaltul patronaj al reputatei firme Rolex.

Proiectul apartine celebrului birou de arhitectura japonez SANAA. Gandit ca o imbinare  dintre cele mai noi metode de studiu si facilitatile celei mai inalte tehnologii de interactionare, RCL  este o emblema a cantonului  elvetian Vaud.

Inaugurat in mai 2010, cu toate onorurile cuvenite unui eveniment architectural de exceptie, centrul intruchipeaza obiectivele si filosofia Scolii Superioare Politehnice din Lausanne.

De indata ce pasesti in acest asezamant(se organizeaza vizite cu ghid pentru straini), te surprinde imbinarea fireasca, dintre un loc de studiu stiintific si un obiectiv turistic de mare interes. Situata in miezul campusului universitar, cladirea are o configuratie aparte. Privita din avion seamana cu cadranul unui ceas. Constructia nu are nici o bariera vizuala. Peretii exteriori sunt in intregime transparenti.Privirea iti este scaldata de lumina naturala. Ochiul se bucura la vederea vegetatiei bogate care te insoteste din exterior, de-a lungul vizitarii celor  88.000 m.p. Scarile sunt aproape inexistente. Exista doar la subsol unde se afla zona de toalete si parking.

RCL7Podeaua si tavanul sunt ondulate, avand forma unor adevarate vai, coline, terase,varfuri, asa cum este si relieful Elvetiei.Zonele de activitate distincte sunt separate intre ele fara a exista pereti despartitori.Iluzie arhitecturala.Tehnica uluitoare.Surpriza continua.Curtile interioare sunt spatii conviviale. Au forme si dimensiuni diferite oferind o permanenta legatura vizuala intre interiorul si exteriorul centrului.In zonele cele mai inalte(cladirea are doar doua nivele) vizitatorului i se ofera surpriza unei superbe panorame, asupra Lacului Leman si a Alpilor. 

La nivel acustic, zonele de liniste sunt izolate de cele destinate contactelor sociale (cafenele, patiserii), prin acest joc deloc intamplator al diferentelor de nivel.

Pentru grupuri mici de studenti care doresc sa fie impreuna si sa lucreze totusi izolati de restul lumii,sunt amenajate spatii de tip ” acvariu”. Studentii imprumuta cartile pe baza cardului iar inapoierea se face prin simpla depunere pe etajera electronica.Exista de asemenea posbilitatea localizarii unei carti pe baza telefonului mobil.

RCL datorita omogenitatii sale prin varietate este ” un spatiu public intim” dupa cum l-a numit  Kazuyo Sejima, seful biroului de arhitectura SANNA.

Dar, RCL este inainte de toate, o biblioteca.Un spatiu al cunosterii. Adaposteste una dintre cele mai mari colectii de literatura stiintifica din Europa. Achizitii rare datand din secolul  XVI, printre care operele lui Galilei ori Newton au o expunere aparte, constituind principalele atractii ale centrului.

Tehnologiile sunt adaptate noului val de invatamnat. Printre acestea mobilierul interactiv, interfata hartie/computer, lampa interactiva integrata in masuta de lucru, care permite utilizatorului proiectarea de mici mesaje luminoase pe tavan.In felul acesta, perfect silentios este posibila comunicarea intre studenti ocupand locuri diferite dar care sunt interesati de aceeasi idee ori tema. In acelasi mod poate fi proiecatata o harta a cladirii, pentru diverse informatii sau pentru indicarea  nivelului de zgomot din diferetile parti ale bibliotecii.

Aceasta a fost pe scurt,vizita mea prin cladirea futurista a uneia din cele mai inalte Scoli Politehnice din Europa. O sansa pentru  studiosii de azi si de maine.

Categorii:
Uncategorized

Comentarii

  • Bravo. Ma bucur ca ai avut o astfel de sansa speciala. Sint sigura ca ai trait momente speciale in acel loc.

    Adriana (Lacrima) 18 mai 2011 9:20 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title